8 Ocak 2013 Salı

Gazipaşa ile Alanya'nın havalimanı için isim çekişmesi

Gazipaşa Havalimanı'na charter uçuş yapan Corendon'dan sonra Pegassus Havayolları da yurt içi uçuşlara başladı. Başladı başlamasına ama Alanya ile Gazipaşa arasında havalimanın ismi konusunda çekişme de gün yüzüne çıktı.



Alanyalıların da bastırmasıyla Gazipaşa Havalimanı'na charter uçuş yapan Corendon'dan sonra Pegassus Havayolları da yurt içi uçuşlara başladı.

Başladı başlamasına ama Alanya ile Gazipaşa arasında havalimanın ismi konusunda çekişme de gün yüzüne çıktı. Aynı Bodrum-Milas, Edremit-Burhaniye ve Süleyman Demirel Havalimanları gibi.

Bodrum-Milas Havaalanı isim tartışmasında Milaslılar kendi ilçe sınırlarında kaldığı için alanın isminin 'Milas' olsun diye dayatmıştı.

Bodrumlular da, bana gelen turist için bu havaalanı yapıldı diye direndi. Sonra iki ilçenin ismi verilerek 'Bodrum-Milas Havaalanı' olarak tescillenmişti.

Edremit-Burhaniye'ye yapılan havaalanının ismi için de iki ilçenin bürokratları ve siyasileri birbirine girmişti.

Necmettin Erbakan'ın Altınoluk'daki yazlığı nedeniyle öncelikli havaalanı statüsüne geçirilen bu havaalanına, sınırlarının bir bölümü sınırlarında kaldığı için Edremit yazısı asılmıştı.

MHP'li Belediye Başkanı Av. Tuncay Kılıç (Şimdi cezaevinde) ve CHP'li Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova tepki göstermişti.

Sonunda bakanlık "Körfez Havaalanı" olarak belirledi de kavga sona ermişti. Burdur Gölü kıyısına yapılan havaalanı da Isparta sınırları içindeydi. Önce Isparta Havaalanı ismi konuldu. Burdurlular tepki gösterdi ve dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ismi konuldu tepkiler sona erdirilmişti.

Şimdi aynı tartışma "Gazipaşa Havaalanı" için çıkartılıyor. Alanyalılar Bodrum gibi, turist bize gelecek, diye diretiyor.

Geçen ay Pegasus Havayolları sefere başlamasıyla ilgili bir etkinlik düzenlenmişti. İstanbul'dan gazeteci, turizmci, işadamı ve siyasetçi konukları getirdi. Hazırladıkları basın bülteninde 'Gazipaşa Havaalanı' ismini kullanmışlardı. Ancak Alanyalı siyasetçi ve gazeteciler devreye girip Pegassus yetkililerine baskı yapıp bu ismi değiştirdiler ve 'Alanya-Gazipaşa Havaalanı' ibaresi koydurttular.

Geçen hafta içinde de Galatasaray Futbol takımı Alanyaspor ile yapacağı hazırlık maçı için Gazipaşa Havaalanı'ndan bölgeye geldi. Alanyalı GS'liler büyük coşkuyla karşıladılar. Alanyalı gazeteciler 'Alanya Havaalanı' ismini kullanmayı tercih ettiler.

Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim, isim tartışmasını körükleyenlerden. Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, Alanyalıların bu tutum ve davranışlarından oldukça rahatsız; "Sanki Gazipaşa ilçesi yokmuş gibi davranıyorlar. Bu havaalanın çalışması için biz de katkımızı koyuyoruz. Ayrıca burası bizden çok Alanya turizmine yararlı olacak. Ama ileride Gazipaşa'nın ve Anamur'un turizmde gelişmesine büyük katkısı olacak."

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, bu tartışmalara pek girmek istemese de, hemşehrilerini kırmamak için "İsim konusunda bir orta yol bulunmalı" demekle yetiniyor.

Alanya'da yaşayan Gazipaşalılar da Alanyalıların bu tutumuna anlam veremiyorlar. Onlara göre de Alanya ismi zaten bir marka, Türkiye'de turizmi ilk başlatan ilçe.
http://www.turizmdebusabah.com/yazarlar/gazipasa-ile-alanyanin-havalimani-icin-isim-cekismesi-63246.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder